Is jouw Todo-lijstje het voorbeeld voor tijdsverlies en anti-productiviteit?
Staan er zaken op je lijstje die je nooit afwerkt ?

Ben je iemand die dikwijls lijstjes maakt, maar ze nooit afwerkt ? Niet alleen het lijstje maken is belangrijk, de taken die erop staan ook effectief uitvoeren is wat echt telt.

Een effectieve lijst

Velen beginnnen wel aan een lijstje, maar daar blijft het dan ook bij. Er worden een aantal taken op een los papiertje of op een Post-It genoteerd, maar dan wordt dat papiertje niet meer bekeken.

Als je wil dat je Todo-lijstje ook echt gebruikt wordt, dan moet je het een centrale plaats geven. Ofwel hang je het aan de muur thuis, waar je dikwijls passeert, ofwel leg je het op je bureau, dicht bij je. Alleen als je lijstje zichtbaar is, zal je het ook echt gebruiken.

Hieronder een paar tips om je Todo-lijstje ook echt doeltreffend te maken

Slechts 1 lijst
Het is belangrijk om een lijstje te hebben MAAR dan ook slecht 1. Veel mensen maken verschillende lijstjes. Ze hebben een lijstje via een online dienst, ze schrijven zelf ook nog iets in een boekje en soms ligt er ook nog een lijstje in de auto.
Al die verschillende taken liggen verspreid en zo verlies je het overzicht.

Hou het simpel
De eenvoudigste lijst is meestal de beste.
Verlies jezelf niet in allerlei ingewikkelde systemen. Soms kan je alles onderverdelen in plaatsen, situaties, personen, toekomstige taken, … Je lijstje wordt op deze manier onnodig ingewikkeld omdat je teveel informatie krijgt.

Leg je lijstje zichtbaar
De grootste fout die je kan maken is door je lijstje te verwaarlozen. Je begraaft je lijstje in een stapel papieren en voor je het weet, ben je het uit het oog verloren.
Het is juist de zichtbaarheid die tot actie leidt. Vooral op dode momenten is de zichtbaarheid van je lijstje van groot belang. Je bent sneller geneigd iets te beginnen met een lijstje. Zonder lijstje is de verleiding tot zaken zoals surfen enorm groot.

Werk je lijst regelmatig bij
Net zoals je inbox is het nodig om je Todo-lijstje regelmatig bij te werken. Check wat al gedaan is en vink dan af of streep door. Soms kan het gebeuren dat je bepaalde taken uit het oog verliest en op deze manier komen deze vergeten taken boven drijven.

Sluit de lijst af
Dit is een krachtige techniek.
Maak op een bepaald moment ( bijvoorbeeld rond 11 uur) een evaluatie. Bepaal wat je vandaag nog zeker gaat/moet doen. De andere taken verschuif je naar een nieuwe lijst voor de volgende dag.

Hoe gebruik jij je Todo-lijst ?
Hou je vast aan een bepaald model of gebruik je ze erg vrij? Deel je feedback hier met de andere lezers.

Bedankt!